Digitale medier i Skovbrynet
Om brug af IPads og digitale medier i skovbrynet

Digitale medier i Specialdagtilbud Skovbrynet
Ved at integrere digitale medier i specialdagtilbud bidrager vi til inkluderende, engagerende, og støttende læringsmiljøer, der adresserer individuelle behov og fremmer barnets udvikling. Digitale medier tilbyder væsentlige fordele. Deres brug skal være afbalanceret med andre pædagogiske læringsaktiviteter og ledsages af pædagogisk vejledning for at sikre en sund udvikling.
Alle pædagogiske aktiviteter i barnets dagligdag i Skovbrynet tager afsæt i barnets interesser og behov. Aktiviteterne tilpasses løbende. En del af de pædagogiske overvejelser bag brug af digitale medier, kan være at give barnet en pause, at barnets får mulighed for at regulere eget nervesystem, så der er balance mellem krav og ressourcer. Det giver barnet forudsigelighed.
Brug af skærm via iPad har en væsentlig betydning for børns oplevelse af autonomi. Det enkelte barn oplever at have kontrol over, hvad der sker på skærmen og skærmen er til barnets rådighed.
Digitale medier, når de anvendes strategisk og reflekteret, kan spille en væsentlig rolle i udviklingen af kognitive, sociale, og sproglige færdigheder hos børn med særlige behov. Her er nogle konkrete eksempler på, hvordan det kan gøres:
Kognitive Færdigheder
Interaktive læreapps og spil, der er designet til at udvikle problemløsning, logisk tænkning og beslutningstagning, kan stimulere børns kognitive udvikling. For børn med kognitive udfordringer og/eller eksekutive vanskeligheder, kan disse værktøjer tilbyde skræddersyede udfordringer, der møder børnene, hvor de er, og hjælper med at udvikle deres færdigheder gradvist.
Sociale Færdigheder
Under vejledning kan børn med særlige behov bruge digitale medier til at øve sociale interaktioner og opbygge relationer. Børn kan øve turtagning, at dele med hinanden og at udtrykke empati gennem interaktive historiefortællingsapps eller spil, der kræver holdarbejde.
Sproglige Færdigheder
Interaktive E-bøger, storytelling og kommunikations støttende apps m.fl. kan forbedre børns færdigheder, kommunikationsmuligheder og ordforråd ved at tilbyde indhold, der er tilpasset barnets niveau. Værktøjerne kan hjælpe børn med sproglige udfordringer ved at lade dem øve udtale. Her er tale om specifikke apps, der forbedrer kommunikation hos børn med sprogrelaterede udfordringer.